Ett nedslag i 1910 talets svenska barnteater

maj 16 2011

Karin Helander, teater- och barnkulturforskare, har gått på upptäcktsfärd i Dramawebbens samling av äldre barndramatik. I artikeln ”Sagospelstraditionen och Anna Maria Roos Arabia land” skriver hon om sagospel som var populära i 1910 talets svenska barnteaterrepertoar. Den förtjusta barnpubliken roades av ”motvilliga prinsessor och morska gossar”, av goda fattiga pojkar och av prinsessor som inte ville skratta eller inte äta havresoppa.
    Helander gör en intressant analys av ett sagospel som gick upp på Intima teatern annandag jul 1914. I Arabia land fick den förtjusta barnpubliken följa mötet mellan två jämnåriga syskonpar: Per och Britta från Tjust i Småland och kungabarnen Mendeli och Zendeli från Arabia land.
   Helander visar hur Roos’ bild av Orienten inte stämmer med 1910 talets gängse. Det gäller inte minst figuren Yoga, svart men också god, omtänksam och gladlynt. Helander skriver att aktrisen som spelade Yoga jämfördes med en ”kvinnlig negerkomiker” och att rollen både spelade ”med och mot inskränkthet och fördomar.”
   Samma tendens finns i andra pjäser från tiden. Se tex ”Pepparkaksgubbarna i pepparkaksskrinet”, liksom Arabia land är pjäsen inte heller politiskt korrekt. Men vilket uppsåt hade författaren, den engagerade folkbildaren Walter Stenström , med sin brända pepparkaksgubbe ?

Läs artikeln...