Alfhild Agrell på Dramawebben

mar 23 2010

 Först ut i SPETS projektets serie om bortglömda kvinnliga dramatiker blev år 2007  Räddad av Alfhild Agrell. Jenny Andreassons texttrogna och inkännande iscensättning visade att denna begåvade och drivna pjäsförfattare från 1880 talet talar direkt till modern svensk publik. Om Räddad och sitt arbete inom SPETS skriver Jenny Andreasson i boken Är de här för att stanna nu ?  red. Åsa Sarachu.
   På Dramawebben finns tio pjäser av Alfhild Agrell. Fem  av dessa är publicerade i fulltext både i faksimil och i word- format. Här finns vår favorit Ensam där den eviga frågan om moderskapets gränser sätts i spel. Där är också  Småstadslif, där Agrell med stor kärlek och djupt engagemang målar  upp en Gogolsk småstadsfars med färgstarka karaktärer.   Dömd är en annan Agrellskatt där samtidens alla kritiker älskade karaktären Moster Lisen, kvinnan som undkommer förtrycket genom vansinnet och överlever det med hjälp av sin älskade lilla mops. 
  Läs om Alfhild Agrells pjäser på Dramawebben, om den samtida kritiken, läs uppsatser om rollfigurer och tematik ur ett genusperspektiv. Läs också pjästexterna direkt på skärmen i faksimil eller ladda ner dem i bearbetningsbar word- format.